Sunday, February 20, 2011

Doa mendapatkan zuriatDikatakan doa Nabi Zakaria ialah ayat yang terkandung dalam A-Quran surah Al-Anbiya ayat 89:

21:89
Yang bermaksud: " Wahai Tuhanku, janganlah engkau biarkan daku sendirian (tanpa meninggalkan zuriat) dan Engkau adalah waris yang paling baik".

Doa ini boleh diamalkan jika anda berkeinginan untuk mendapatkan zuriat. Semoga Allah memakbulkan. Doa ini dibaca selepas selesai solat dengan penuh kesungguhan.

dan boleh ditambah dengan doa Nabi Khidir dan Nabi Ilyas yang berikut:

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Selawat dan salam buat Rasulullah s.a.w.
Ertinya:

Dengan nama Allah, sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki oleh Allah, tidak ada yang mendatangkan kebaikan kecuali Allah. Sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki oleh Allah, tidak ada yang boleh menolak kejahatan kecuali Allah. Sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki oleh Allah, setiap nikmat itu adalah dari Allah. Sesuatu itu menurut apa yang dikehendaki oleh Allah dan tidak ada daya dan kekuatan kecuali bagi Allah.

Ibnu Abbas berkata: sesiapa yang membaca doa di atas ketika pagi dan petang sebanyak 3 kali maka Allah memberikan keselamatan kepadanya dari tenggelam, kebakaran, kecurian, syaitan, pemerintah yang zalim, ular dan kala jengking (binatang bisa dan buas). Dari kitab Tanwirul Qulub, Syeikh Muhammad Amin Al-Kurdi. Wasallam

No comments:

Post a Comment