Monday, October 3, 2011

Diari Perubatan 27 September 2011- Sawan Tangis

(cuma gambar hiasan)


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani....

Ramadan dan Syawal telah telah meninggalkan kita, namun bulan zulkaedah ini masih ada lagi jamuan rumah terbuka di sana sini.

Sebelum raya baru-baru ada seorang bapa pesakit telah menghadiahkan sepersalinan pakaian raya kepada saya sebagai ucapan terima kasih kerana membantu ikhtiar penyakit anaknya. Alhamdulillah dan terima kasih atas pemberian tersebut.

Ada satu kes di Petaling Jaya, seorang lelaki meminta datang ke rumahnya kerana masalah sawan tangis anaknya yang baru keluar dari hospital enam hari lepas. Simpton matanya selalu merenung ke satu tempat. Mak bidan yang mengurut isterinya pula akan berasa mengantuk bila mengurut isteri lelaki tersebut.

Setelah tiba di rumahnya saya cuba memeriksa keadaan rumah, alhamdulillah sudah dibuat pagar ghaib. Saya lihat bayi tersebut dan memeriksa beberapa point di tubuhnya bagi mengenalpasti penyakit sawan tangis. Ada sedikit tanda sawan tangis dan urutan dilakukan terhadap bayi tersebut. Seterusnya punca dicari lagi. Rupa-rupanya punca masalah adalah dari isterinya. Ada sesuatu yang mengikutnya semasa pulang dari hospital. Isteri tersebut dibekalkan dengan mandian minyak wangi dan garam untuk mandian 7 hari berturut-turut. mudah-mudahan Allah terima ikhtiar yang sedikit ini. AminNo comments:

Post a Comment